Vanaf deze week bij uw downloadboer

25 Jan
25 januari 2014

Downloaden is legaal in Nederland. Althans, voor zover dat onder de thuiskopieheffing valt. Dat is dus ook de reden dat auteursrechtenorganisatie BREIN hier geen individuele downloaders aanpakt, maar juist (met weinig effect) op sites als The Pirate Bay jaagt. Tot onvrede van BREIN, maar een prima systeem voor een serieverslaafde als ik.

Mijn geautomatiseerde illegalebrondownloadsysteem is dan ook van alle gemakken voorzien. Het begint bij Sickbeard, dat regelmatig checkt of er nieuwe series te downloaden zijn. Dat doet hij via omgwtfnzbs, dat een index bijhoudt van alle artikelen op Usenet. Als er iets nieuws is gevonden, wordt de nzb – een bestand dat verwijzingen naar de items op Usenet bevat – naar SABnzbd+ gestuurd. Als die klaar is met downloaden, dan wordt er een seintje teruggestuurd naar Sickbeard, dat het bestand netjes in een mappenstructuur op mijn NAS (opslagruimte die aan mijn lokale netwerk hangt) opslaat. Dan wordt er een seintje gestuurd naar Plex, waarmee ik de aflevering op mijn telefoon, televisie, computer of waar dan ook kan kijken. Die stuurt ook een seintje naar trakt.tv, waarmee ik kan bijhouden welke afleveringen ik heb gezien; op mijn telefoon kan ik dat zien met behulp van SeriesGuide.

Goed geregeld dus: komt er in Amerika ’s nachts iets op televisie, dan kan ik het de volgende ochtend op mijn gemak bekijken. Dat is niet wat de ‘legale’ manier mij toestaat. Voor muziek is dat nu op-en-top geregeld met Spotify en Google Play Music All Access. Voor films en series bestaan er weinig vergelijkbare diensten. Hulu is niet beschikbaar in Nederland, HBO Go heeft een beperkt aanbod. Netflix, alom geprezen om zijn geweldigheid, loopt in Nederland fantastisch achter met zijn tv-series. Dexter seizoen 8 is nog niet beschikbaar, de laatste acht afleveringen van Breaking Bad missen nog, South Park en HBO-series ontbreken geheel, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En ja, als serieverslaafde wil je gewoon snel aan je dosis komen. Je hebt geen zin om langer te wachten dan nodig – dus ook niet totdat de licenties beschikbaar zijn. Je wilt kijken wanneer jóu dat uitkomt – met het gemak van een paar drukken op de afstandsbediening. De ‘scene’ heeft dát allemaal prima voor elkaar, het legale circuit nog niet. Dat maakt de keus om het ‘slechte’ pad te gaan een stuk eenvoudiger.

Deze week las ik dat het Europees Hof van mening is dat de huidige Thuiskopieheffing onjuist is. Ook bleek eerder deze maand uit antwoorden op de prejudiciële vragen gesteld in de zaak tegen de stichting De Thuiskopie dat de Europese Advocaat-Generaal vindt dat een thuiskopie niet uit ongeoorloofde bron mag komen. Dat zal de politiek aanleiding geven om te luisteren naar de argumenten van lobby-organisaties zoals BREIN, die zich overigens voordoen als een overheidsorganisatie, maar dat niet zijn. Zij vertegenwoordigen een industrie die niet mee lijkt te willen gaan met moderne tijden, maar mensen graag uitbuiten door ze vaker dan éénmaal te laten betalen voor hetzelfde.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de three strikes-wet in Frankrijk geen enkel effect heeft gehad: downloaden is zóveel eenvoudiger en je kunt kijken wat je maar wilt, zolang het ooit op TV of Blu-ray is geweest, wanneer het jou uitkomt. De filmindustrie moet dát eens doorkrijgen: wij willen niet meer wachten totdat iemand ergens heeft besloten dat de tijd rijp is voor de Blu-ray, voordat we het kunnen kijken. Voor TV-series geldt dat nog eens dubbel: waarom zouden we moeten wachten als mensen het in Amerika allang op hun DVR hebben staan? En waarom zou ik daar daarna nog eens drie dollar per aflevering voor moeten betalen, zonder dat ik het kan kijken waar ik wil? Ik denk dat de reclame minder oplevert!

Neem de film The Hunger Games: Catching Fire; een film die afgelopen jaar in de bioscoop draaide, maar waar ik geen tijd of zin in had om naar toe te gaan (bioscopen zijn ook gewoon vervelend, met hun popcornlucht, mensen die niet stil kunnen zijn en geen pauze wanneer het mij uitkomt). Het zal pas vanaf maart beschikbaar zijn in de winkels, maar is sinds deze week beschikbaar via torrent en Usenet. Gisteravond heb ik dan ook met mijn luie kont op de bank gehangen en gekeken naar hoe Katniss Everdeen een burgeroorlog veroorzaakt. En die film kan ik volgende week nog eens bekijken. Of volgend jaar, als ik wil.

Dát is een rekensom die ze in Hollywood eens moeten maken: hoeveel wordt er nu gepiraat door de hoge kosten, late levertijden en ongemak van het huidige aanbod aan films en tv-series, en hoeveel zou het opleveren om ze direct in een Spotify-achtige verpakking te stoppen? Totdat ik al mijn series een dag nadat ze in Amerika uit zijn gekomen vanaf mijn luie bank kan bekijken, zonder daar de hoofdprijs voor te betalen, blijf ik ze netjes downloaden. Totdat ze beseffen dat het gefaseerd uitbrengen van films op verschillende media niet meer houdbaar is, blijf ik ze netjes downloaden. En voor BREIN: ik betaal hier allemaal netjes voor via de Thuiskopieheffing. Ik schaam me er dus niet voor en ik ben bovendien geen crimineel, net zoals Rutger Schuil in de Volkskrant dat niet is – hoe hoog en laag jullie ook springen. Niet dat ik tegen een eerlijke vergoeding voor creatief werk ben overigens, al is het nog zo fijn om alles gratis te doen.

En deze week bij uw downloadboer? Katniss Everdeen bijvoorbeeld, maar ook de Blu-ray van Sherlock seizoen drie. En alle afleveringen van alle series van de afgelopen week. Beat that, Netflix!

Update: op 10 april heeft het kabinet, aan de hand van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, per direct een downloadverbod ingevoerd. Downloaden uit illegale bron mag dus niet meer. Klik dus vooral niet op de linkjes hierboven! Want dat mag niet!

1 reactie
 1. Wander says:

  Bondig samengevat, Ralph – en je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Op het gebied van muziek is de achterstand inmiddels door pientere ondernemerts van buiten de industrie (Spotify, Google) wat ingehaald, maar het legale aanbod wat betreft bewegend beeld is onvolledig, inferieur qua beeldkwaliteit, duurder en moeilijker beschikbaar. Het is in alle opzichten voor de consument minder waard dan het ‘illegale’/grijze aanbod.

  Aan de andere kant gaat die vlieger niet altijd op. Stel dat er een aanbieder zou verschijnen met series synchroon met de VS, in goede kwaliteit, dan nog zouden er mensen zijn die het niet goed genoeg zouden vinden (‘maar het is zo duuhuur’, ‘het werkt niet op mijn Zune uit het vorige millennium’) en weer gewoon aan het downloaden slaan. Anders gezegd, het is niet alleen gebrek aan aanbod, maar ook gebrek aan mentaliteit.

  Een mooi voorbeeld van die mentaliteit vind ik alle jochies die met jailbroken iPhones en iPods rondlopen. Apps en games uit de Store kosten een euro of twee (een dagvoorraad Energy, zeg maar), en toch is het kennelijk een middag prutsen en het risico op een vernietigd apparaat waard om ze voor niks te kunnen downloaden.

  (Dat gezegd hebbende, bedankt voor de hint – ik wacht al weken op Catching Fire. Ik realiseer me nu dat ik de boeken wel gekocht heb, want dat was Makkelijk, maar de film niet. Nou ja, do as I say, not as I do…)

  Reageer

Laat een reactie achter

Wil je meedoen met de discussie? Je bent vrij om een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *