Knal. BOEM! Pfffiieieie … knetter!

31 Dec
31 december 2013

Vuurwerk hoort er gewoon bij; het is traditie. Dat is althans wat veel voorstanders van vuurwerk zeggen. “Te gevaarlijk en te veel overlast,” vinden de tegenstanders.

Als iemand die nooit vuurwerk af heeft gestoken en het altijd geldverspilling heeft gevonden, behoor ik misschien tot het laatste kamp. Ik heb er niets mee en zou het niet per se missen als er een algeheel verbod komt op consumentenvuurwerk. Het zou dan ook mijn voorkeur hebben als er grote vuurwerkshows komen.

Toch twijfel ik. Ik kan me voorstellen dat er anderen zijn die graag hun handen verkleumen om de lont stil te houden en een paar vuurpijlen de lucht in te zien gaan, “omdat het erbij hoort”. Dat is een vrijheid die ik niemand af wil nemen, zolang ze de buren er niet mee lastigvallen natuurlijk. Het geopperde alternatief voor die vrijheid zijn grote (gemeentelijke) vuurwerkshows. Maar daar kleven weer allerlei praktische bezwaren aan (die overigens vast wel op te lossen zijn): Wie organiseert dit? Waar komt het geld vandaan? En waar halen ze genoeg pyrotechnici vandaan om een vuurwerkshow te geven op oudejaarsavond?

Een algeheel vuurwerkverbod gaat dan misschien ook wat ver. Eén categorie vuurwerk is voor mij echter wel duidelijk: knalvuurwerk. Waarom? Vuurwapens zijn voor ons burgers verboden, maar eens per jaar mogen wij (lees: de tokkies) los met dit soort vuurwerk, waarmee de straten blauw komen te staan van de rook en rood van het afval. Zij mogen één dag per jaar (lees: gaan ruim vier dagen) lekker recalcitrant de buren wakker houden met de luidste knallen van de straat. Knalvuurwerk is bovendien uitermate geschikt om vuurwerkbommen mee te maken, om in kinderwagens te gooien en gewoon om iedereen mee lastig te vallen. Nee, het dient geen enkel nut en is voor een heel beperkte groep mensen leuk.

Ik pleit dan ook voor een knalvuurwerkverbod. Als we dan, ook naar Zweeds model, meteen ervoor zorgen dat vuurwerk in de grote steden alleen in de parken af mag worden gestoken, dan wordt het in Nederland nóg een stukje beschaafder. En dan kun je wel veilig over straat om 0.30 uur op 1 januari.

Tot die tijd kun je om 0.05 uur vanavond een mooie vuurwerkshow bekijken. Toegang is gratis! Een fijne jaarwisseling gewenst!

0 reacties

Laat een reactie achter

Wil je meedoen met de discussie? Je bent vrij om een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *