Zeven non-redenen om een iPhone te kopen

29 Apr
29 april 2013

De laatste tijd hoor ik in mijn omgeving af en toe geluiden in de trant van “ik ga een iPhone kopen want Android is slecht,” of  “ik ga een iPhone kopen omdat Apple goede producten maakt.” Als Google-fanboy doet het me pijn om te horen dat Android zo vaak onterechte kritiek krijgt. Daarom, in aanvulling op mijn eerdere tien redenen om geen iPad te kopen, zeven slechte argumenten om een iPhone te kopen.

 1. Google doet alles om mijn gegevens te krijgen – ik vertrouw ze niet
  Ik zal nooit zeggen dat Google een lief bedrijf is dat heus niets om je persoonlijke gegevens geeft, want voor een bedrijf waar 99% van de inkomsten uit advertenties komt, is dat zeker boeiende informatie. Ik denk wel dat de algemene consensus wat overdreven is. Afgezien daarvan lijkt Apple ook de weg in te zijn geslagen dat persoonlijke gegevens ‘fijn’ zijn. Met de iCloud probeert ook Apple haar klanten hun gegevens bij het bedrijf te laten droppen. Terwijl Google ‘gemaakt’ is om zoveel mogelijk data te vergaren, is het voor Apple een side-business. Daar bovenop komt dat Apple niet bekend staat om een op en top beveiligingsniveau.
 2. Apple maakt mooie producten
  Het is zeker waar dat de producten Apple er prachtig uitzien en ik kan ook begrijpen dat je voor bijvoorbeeld een Macbook kiest, zeker als je door de berg laptops de notebooks niet meer ziet. Maar om eerlijk te zijn, het ontwerp van de iPhone is niet sterk veranderd de afgelopen vijf jaar. Wellicht is het omdat ze in eerste instantie al een ‘goed’ ontwerp hadden, plus dat klanten nu weten wat ze kunnen verwachten als ze een iPhone kopen. Maar andere telefoons zijn zeker ook niet slecht ontworpen. Dat wil trouwens niet zeggen dat een iPhone niet goed uit is gedacht.
 3. Ik heb al andere Apple-producten
  Je gebruikt waarschijnlijk ook al Google-producten. Misschien ziet een iPhone naast je Macbook Pro en je iMac er slick uit, maar een telefoon is tegenwoordig niet meer om te bellen. Het is om je e-mail (Gmail) en agenda (Google Calendar) overal bij de hand te hebben. Het is om te browsen (Google Chrome) en filmpjes te kijken (YouTube). Zeker, al deze apps zijn ook op de iPhone beschikbaar, maar je zult nooit dezelfde ervaring krijgen als op een Android-telefoon, al is het maar door de restricties op Apples platform.
 4. Apple-producten zijn eenvoudig in gebruik
  De eerste Android-telefoons waren wellicht niet het meest handig, maar sinds Android 4 is dit eigenlijk een non-argument. Weet je nog dat je vroeger een nieuwe telefoon kocht en ermee wilde gaan spelen? En dat dat uiteindelijk neer kwam om het helemaal in te stellen zoals jij dat zelf wilt? Toen ik in oktober noodgedwongen een nieuwe telefoon kocht, was ik na een uur al uitgekeken. Ja, ik had een nieuwe telefoon, maar ik hoefde niets in te stellen. Teleurstelling alom! Andersom wil ik dolgraag dingen in kúnnen stellen, of misschien een andere ROM op mijn telefoon zetten. Dat kan dan weer niet met een iPhone, juist omdat hij zo simpel mogelijk wordt gehouden. (Je kunt trouwens heel veel niet, daar blog ik hier over.)
 5. Mijn oude Android-telefoon is instabiel
  Het is waar dat iPhones waardevaster en duurzamer zijn, maar meestal volgt dit argument nadat een Android-telefoon van een paar honderd euro het heeft begeven. Een nieuwe iPhone 5 kost € 676 (adviesprijs voor 16 GB) en het is niet eerlijk om een telefoon die daar nog niet de helft van kost tegenover te zetten. Bovendien heeft Google met Jelly Bean een veel stabieler platform neergezet dan Android 2.x ooit was (maar denk meteen even de vendor-specific skins ervanaf, die zijn funest voor de stabiliteit).
 6. Er is maar één iPhone en er zijn tig Android-telefoons
  Als je hebt gekozen voor een Apple-telefoon, kom je uit op een iPhone. De keuze is behoorlijk beperkt. Wil je echter een Android-toestel, dan zie je door de bomen het bos niet meer. Gelukkig is er in het topsegment van de Android-telefoons maar een beperkte keuze: de laatste Samsung (Galaxy S4), de laatste HTC (One X) en de laatste Nexus (4).
 7. Android krijgt minder updates
  Het is zeker waar dat Android-telefoons in het algemeen minder vaak updates krijgen. Dit wil niet zeggen dat Android zélf minder updates krijgt, maar dat de fabrikanten laks zijn. Google werkt er wel aan, maar in de tussentijd kun je profiteren van een open-source platform waar je zelf je eigen ROM mag installeren (als je zóver bent gekomen in deze post, neem ik aan dat je dat wel kunt). Of je kiest voor een Nexus, dan heb je het hele gezeik niet. Ben je meteen van punt 5 én 6 af.

En dan heb je natuurlijk nog de redenen om gewoon geen iPhone te kopen, die vergelijkbaar zijn met de redenen om geen iPad te kopen (plus het gebrek aan verwisselbare batterij). Je zou bijna denken dat ik een iPhone-hater ben. Wellicht is dat ook zo, maar er zijn ook heel veel goede redenen om een iPhone te kopen. Bijvoorbeeld omdat je al een iPhone hebt en die je goed bevalt, de waardevastheid en duurzaamheid van een iPhone, de hoeveelheid aan apps, of gewoon omdat je een Apple-fanboy bent. Wat mij betreft kies je voor een Windows Mobile-telefoon of … een Blackberry. Als je jouw aankoop maar niet met non-argumenten onderbouwt :-).

0 reacties

Laat een reactie achter

Wil je meedoen met de discussie? Je bent vrij om een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *