Programmeren op de middelbare school?

In de nrc.next van 12 maart wordt in een artikel dat pleit voor een middelbareschoolvak Programmeren (geschreven door Joris van Mens) de vergelijking getrokken tussen programmeurs en afgestudeerde informatici. Hoewel de auteur deze vergelijking verder vermijdt, merk ik zelf dat dit een vaker voorkomend misverstand is: afgestudeerde informatici, zeker van een universiteit, zijn niet per se programmeurs, noch zijn programmeurs altijd afgestudeerde informatici.

Binnen elke informatica-opleiding zul je programmeervakken tegenkomen en het is een handig hulpmiddel, maar informatici worden op een universiteit opgeleid tot ontwerpers en ingenieurs. Vergelijk het met een architect; die hoeft niet zelf de stenen te kunnen metselen, maar hij zou wel moeten weten waar een gebouw uit bestaat en hoe het wordt opgebouwd.

Programmeren als vak op de middelbare school zou daarom ook een afschrikkend effect kunnen hebben als de indruk wordt gewekt dat informatica niet meer is dan dat.

Deze ingezonden brief verscheen op 13 maart in nrc.next.

1 reactie
 1. J.A.Rijnveld says:

  Programmeren als vak op de middelbare school is net zo krankzinnig als timmeren. Het wekt inderdaad de indruk bij leerlingen dat je het vak hebt leren kennen.
  Een programmeur is een hoog opgeleid vakmens. Net als een timmermens, die het vak op een passende
  opleiding geleerd heeft.
  Talloze leerlingen hebben niets aan zo’n modieus “opsiervak”. Weggegooid geld en nog erger: weggegooide energie van kinders. Die tijd kunnen ze veel beter gebruiken om de reken-en taal-lacunes
  op te vullen.

  Reageer

Laat een reactie achter

Wil je meedoen met de discussie? Je bent vrij om een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *