Media-aandacht

31 Dec
31 december 2012

3FM Serious Request heeft mij altijd aangesproken. Niet omdat ik het zo geweldig vind dat er zoveel geld op wordt gehaald voor lieve kindjes in Afrika, maar omdat het een mooi mediaspektakel is met leuke en goede radio en televisie. Omdat het hele land er van gehoord heeft en zich inzet voor een goed doel. En omdat 12,25 miljoen toch best wel veel is en het hartverwarmend is om te zien dat Nederland in een tijd van economische laagconjunctuur toch nog zoveel op kan brengen voor een ander (of misschien is die vrijgevigheid wel juist de reden van de crisis).

Maar altijd keek en luisterde ik met een dubbel gevoel naar de donaties die worden gedaan. Als je in de stad op straat loopt moet je goed kijken om geen etalage te vinden met “Wij steunen ook Serious Request” en bij een donatie wordt altijd nog even extra vermeld waar de donatie vandaan komt. Het leek mij altijd alsof men onder dwang meedeed (“de buurman of concurrent doet het ook!”) of om toch even in de picture te komen (“wij zijn ook vet goed!”). Toen Claudia de Breij op de televisie zei dat ze dacht dat iedereen toch meedeed voor het goede doel, moest ik dan ook even glimlachen – mijn beeld was dat dat alleen maar bijzaak was, inclusief voor 3FM en de stad Enschede zelf.

Dat beeld heb ik toch sinds vorige week zondag bij moeten stellen. Ik blijf erbij dat de meeste bedrijven en verenigingen niet meedoen voor de kinderen in Afrika, maar toch is een groter deel dan ik dacht ‘oprecht’. Zondag zat ik in het callcenter achter het Glazen Huis telefonische donaties te verwerken. Naast een aantal heftige en hartverscheurende verhalen, kreeg ik veel lieve kinderen aan de lijn die met het maken van vriendschapsarmbandjes, kerstballen of chocolaatjes ruim 100 euro ophaalden “voor de baby’tjes in Afrika”.

Afgezien van de media-aandacht en het doel zelf, is er natuurlijk nóg een reden om een activiteit te organiseren: gewoon omdat het leuk is en een goed doel is een goed excuus om iets ludieks te doen. En als je daarmee geld ophaalt voor een goed doel, of op TV komt, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Die laatste reden is misschien nog wel het meest op mijn eigen bijdrage van toepassing. Ik heb me gerealiseerd dat ik het zelf erg leuk vind om vrijwilliger te zijn; niet bij het wassen van oude oma’s, maar door een steentje bij te dragen aan mooie evenementen zoals Serious Request, of bijvoorbeeld de Kick-In of de Batavierenrace. En hoewel niet alle klussen even leuk zijn, de waardering van de organisatie (en het kijkje achter de schermen) maakt voor mij in elk geval veel goed. Wat mij betreft is dat dé conclusie van 2012.

Een fijne oliebol jaarwisseling gewenst!

0 reacties

Laat een reactie achter

Wil je meedoen met de discussie? Je bent vrij om een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *