Mijn computer luistert niet meer naar mij!

26 Nov
26 november 2012

Sinds ik Windows 8 op mijn computer heb gezet, heb ik het idee dat ik geen controle meer heb over mijn computer. En dat is niet alleen vanwege de Metro- nieuwe Windows-interface. Mijn computer doet nu dingen die ik niet wil dat het doet, en als ik dat probeer aan te passen, dan gaan er weer andere dingen stuk. Mijn vertrouwen in het besturingssysteem is gewoon helemaal verdwenen.

Eigenlijk begint het al met het feit dat je een Windows Account (het voormalige Windows Live Account) moet hebben, want dan wordt je hele profiel gesynchroniseerd met de wolk. Op zich een aardig idee, maar ik heb geen zin om elke keer dat ik mijn computer opstart mijn moeilijke Windows Account-wachtwoord in te voeren; ik heb voor mijn laptop juist een wachtwoord dat ik makkelijk in kan voeren. Dat gaat dus voor mij niet door.

Nieuwe interface
Na het installeren van Windows 8, is het eerste dat opvalt de Productivity-suite die standaard met Windows is  meegeleverd. Het is eigenlijk een vierdelige app: Mail, Calendar, People en Messaging. Deze app weigert echter dienst als je niet je Windows Account in hebt gesteld. Gelukkig staat dat grotendeels los van het inlogsysteem, dus het zou geen probleem moeten zijn om dat in te stellen, maar vervolgens verschijnen in de People-app opeens mijn contactpersonen uit het MSN-tijdperk. Er is – voor zover ik het begrijp – geen enkele manier om dat te voorkomen. Overigens heb ik ook geen flauw idee hoe ik mijn favorieten van destijds aan kan passen.

Windows 8-apps zijn duidelijk gemaakt voor touchscreens. Binnen apps wordt horizontaal gescrolld, waarbij ik geen idee heb waarom mijn touchpad het daar niet doet (verticaal scrollen werkt wel in de rest van mijn OS). De enige manier om binnen apps te scrollen is dus met behulp van de scrollbalk onderin, wat het compleet onwerkbaar maakt. Overigens zijn afstanden die afgelegd moeten worden met de muis compleet onwerkbaar, van linksboven naar rechtsonder en vice versa om bijvoorbeeld even een contextmenu te bereiken, en het is niet duidelijk hoe en wanneer een dialoogvenster wordt gesloten (meestal alleen door op de pijl terug te klikken, niet ergens buiten het venster, of met Escape). Sowieso is toetsenbordnavigatie not-done.

Ze hebben wel nagedacht over multitasking, zodat je je IM-venster naast je mailapplicatie, of zelfs naast je desktopapplicatie kunt zetten, maar als je eenmaal doorhebt hóe je applicaties kunt slepen, kom je erachter dat je om de een of andere reden een halfblauw scherm overhoudt. Zie het als volgt: je ‘snapt’ een app aan de zijkant van je scherm, maar de plek die je nu overhoudt, is een grote leegte. Het is totaal niet duidelijk hoe je die op kunt vullen.

Gelukkig is er een handig programmaatje Start8 (er zijn vast alternatieven) dat de desktopomgeving wat bruikbaarder maakt door het klassieke startmenu weer terug te brengen. We kunnen nu Windows 8 gebruiken zonder ook maar iets met dat nieuwe Windows te maken te hebben! Dacht ik…

Opnieuw opstarten kan zomaar
Eén van de grootste ergernissen in Windows XP was dat de automatische updates ervoor konden zorgen dat je computer op willekeurige momenten opnieuw opstartte. Windows Vista en Windows 7 hebben dat verbeterd door je niet de hele tijd ermee lastig te vallen. Het updateproces in Windows 8 is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Allereerst wordt er nadat een update binnen is, in het inlogscherm aangegeven dat de computer over 2 dagen zal herstarten. “Prima,” denk je dan, want in de tussentijd zul je je computer nog wel een keer afsluiten. Een dag later ontdek je echter dat je nog maar één dag hebt om je computer opnieuw op te starten. “Hmm, apart, ik sluit ‘m vanavond wel even goed af dan,” was mijn reactie.

Maar ook de volgende dag moest ik binnenkort mijn computer opnieuw opstarten. “Zucht, blijkbaar is afsluiten en opstarten níet opnieuw opstarten,” bedacht ik me. Maar aan het einde van de dag kreeg ik opeens een scherm met de melding dat mijn computer over 15 minuten af zou sluiten, met twee opties: “Sluiten” en “Nu opnieuw opstarten”. Gezien ik nogal druk aan het programmeren was, was “Sluiten” de beste optie. Maar vijf minuten later had ik nog 10:00, 9:59, … Ik denk dat men bij colleges hier nog heel veel lol aan gaat beleven.

Het is overigens niet alleen Windows Update die het normaal vindt om gewoon je computer af te sluiten. Voor Windows 8 Pro-gebruikers is er de mogelijkheid om gratis Windows Media Center te installeren. Omdat ik een Nederlander ben, heb ik dat maar meteen gedaan. “Your PC will restart automatically,” wordt er vermeld. Daar wordt niet bij vermeld dat dat zonder waarschuwing gebeurt.

Eigenlijk durf ik geen dingen op mijn computer meer te doen, omdat ik nu bang ben dat hij zomaar opnieuw opstart.

De rest dan?
Afgezien van wat herstartergernissen, is het besturingssysteem best prima. De interface is lekker  vierkant en ziet er eigenlijk niet uit. De network stack ondersteunt nog maar één subnet (wat vervelend is als je netwerkprinter op het draadloze 192.168.0.0/16-subnet zit en de rest van het internet op je ethernetpoort). Progress bars zijn ondubbelzinnig en het is meteen duidelijk wat er gebeurt – je zit niet te denken dat er voortgang is zonder dat er voortgang is of zo. Windows-toets+X opent niet meer het Mobility Center, want dat was niet handig, maar opent nu een menuutje waarin je ook bijvoorbeeld naar de Event Viewer kunt gaan. Advertenties zitten tegenwoordig gelukkig ingebouwd; handig, want dan hoef je daar geen app meer voor te vinden. Oh en ‘Afsluiten’ zit logischerwijs onder de instellingen in het ‘muis naar rechtsboven’-menu en niet meer onder ‘Start’, want het is natuurlijk gewoon een state waarin je computer verkeert. Gelukkig worden systeembeheerders ook niet vergeten: in Windows Server kun je ook Metro aanzetten – zodat je op je tablet een server kunt  beheren.

De tweede vloer van de Zilverling zou kunnen beamen dat Windows 8 ‘suboptimaal’ functioneert als je er geen vertrouwen in kunt plaatsen. Als gebruikers niet weten wat er nou weer gebeurt. Zelfs als ‘geavanceerde’ gebruiker zit ik bijna dagelijks te zoeken naar waar ik nu weer moet zijn, waar ik moet klikken of welke toets in deze interface wat doet. Ik zou dit niet aan een leek willen verkopen, laat staan aan dronken mensen. Het systeem is duidelijk ontworpen door de marketing-afdeling van Microsoft.

Waarschijnlijk was deze paniek er ook bij de invoering van Windows 1.0, maar ik heb het sterke vermoeden dat Windows 7 eenzelfde leven is beschoren als Windows XP: bedrijven (en consumenten) gaan voorlopig nog niet updaten. Het is nu wachten op SP1 of Windows 9 die deze problemen oplost. Tot die tijd zit ik met een besturingssysteem waar ik geen vertrouwen in heb. Zei er iemand ‘Linux’?

2 reacties
 1. Ralph Broenink says:

  Zojuist nog even dit artikel op ZDNet gelezen. Beter had ik het niet kunnen verwoorden:

  “Upgrading” from any other Windows OS to Windows 8 will generate an immediate failure condition among experienced traditional users.

  Reageer
 2. Pim says:

  Dit is wel één van de beste filmpjes die real-time laat zien wat Ralph aan het verwoorden is: http://www.youtube.com/watch?v=X0fsyb-ttcw

  Reageer

Laat een reactie achter

Wil je meedoen met de discussie? Je bent vrij om een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *