Tunnelvisie

12 Okt
12 oktober 2012

Een week geleden werd bekend dat de langstudeerboete af wordt geschaft. Een lading felicitaties en blije berichten ging over Facebook, Whatsapp en Twitter. Het directe gevaar was geweken – die 3.000 euro kon in de portemonnee gehouden worden. Dinsdag werd echter duidelijk dat een sociaal leenstelsel ingevoerd zou worden. Nieuwe studenten krijgen geen basisbeurs, maar een lening die ze naar draagkracht af moeten betalen.

Ik maak er geen geheim voorstander te zijn van de langstudeerboete. Natuurlijk, het meteen invoeren voor alle studenten zonder overgangsregeling en geen rekening houden met activisme, maakt de regeling een draak van een ding. Maar de ‘boete’, of eigenlijk de ‘subsidievermindering’, is voor veel studenten ook terecht. Ze halen in 3 jaar minder dan 60 EC (één studiejaar) en sukkelen verder maar wat aan. Dan is nominaal + 1 jaar (voor zowel bachelor als master) nog niet eens zo heel slecht.

Enfin, de euforie van onder andere de LSVb was van korte duur. Ze zijn nou weer woedend. Als ik dat zo hoor, vraag ik me af waarom ze niet even op hebben gelet. In de verkiezingsprogramma’s van veel partijen stond ook de intentie om het sociaal leenstelsel in te voeren. Misschien begrijp ik het politieke spel niet, maar is het niet beter om ideeën in de kiem te smoren, in plaats van deze eerst op tafel te laten komen en ze dan pas weer weg te krijgen? Veel studenten krijgen ze overigens niet naar het Malieveld; de regeling wordt pas over een paar jaar ingevoerd voor nieuwe studenten. Huidige studenten ontspringen de dans.

Een vervelendere maatregel die zijn doel voorbijschiet, is de harde knip: de maatregel die voorkomt dat je voor het afronden van je bachelor, kunt beginnen aan vakken in je master. Dit levert voor velen planningsproblemen en langere studietijd op. Iets wat de overheid niet lijkt te willen bevorderen. (Michel Jansen legt beter uit waarom het zo’n vervelende maatregel is.) In 2008 was er al sprake van een protest (de Hyves-groep is er nog), met succes, maar inmiddels is deze gewoon net zo hard van kracht. Stiekem ingevoerd terwijl we allemaal bezig waren 3000 euro te besparen. Een mooi stukje tunnelvisie, waar de overheid goed gebruik (misbruik) van heeft gemaakt.

0 reacties

Laat een reactie achter

Wil je meedoen met de discussie? Je bent vrij om een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *