Tien redenen waarom ik voor een Android-tablet koos

22 Jul
22 juli 2012

De afgelopen paar maanden hebben verschillende mensen mij gevraagd waarom zij niet voor een iPad zouden moeten kiezen, of waarom ik voor een Android-tablet koos. De nieuwe iPad is momenteel immers beter qua hardware, Apple heeft de tablet praktisch uitgevonden (hoewel) en bovendien zijn ze marktleider. Eigenlijk wilde ik niet écht in deze discussie duiken, maar een recent gesprek heeft me op andere gedachten gebracht. Om voor eens en voor altijd opheldering te geven, som ik, in willekeurige volgorde, hieronder mijn redenen op waarom ik een jaar geleden voor een Android-tablet en niet voor een iPad heb gekozen.

 1. Ik ben geen Apple-fanboy
  Er zijn mensen die een iPad kopen omdat ze vinden dat Apple geweldige producten maakt. Ik ben geen Apple-fanboy; ik verdoem Windows niet (hoewel ik mensen die dat wel doen kan begrijpen), vind Steve Jobs geen God en vind functie toch echt belangrijker dan design (want hoe hun muis nou ergonomisch is…). Ik ben eerder een Google-fanboy.
 2. Google werkt beter op Android
  Op mijn school was ik één van de eersten die Google gebruikte om te zoeken. In 2004 gebruikte ik al Gmail, ook al duurde het enige tijd voordat ik al mijn mail via Gmail ging doen. Ik surf met Google Chrome, ik heb een draft van deze post opgeslagen in Google Drive en plaats ik straks een link naar dit bericht in Google+. Ik luister nu naar mijn muziek in Google Play Music. Eigenlijk kan ik niet meer om Google heen. De integratie van Google met Android is onvermijdelijk veel beter dan op de iPad. Zo kun je in Google Drive op de iPad geen documenten bewerken, heeft het heel lang geduurt voor Chrome for iPad er was en vind ik Gmail beter werken op Android.
 3. Android legt je geen keuzes op
  Op de iPad heeft Apple veel keuzes voor je gemaakt die jij niet kunt wijzigen. De standaardbrowser is Safari, punt. Je kunt wel een andere browser installeren, maar links open je nog altijd met Safari. Wil jij je favoriete website delen op Google+? Dan kan dat niet vanuit de browser, want Apple kiest zelf welke applicaties ze laten zien. Wil je je contactpersonen van verschillende sociale netwerken in één applicatie bekijken? Sorry.
  Op Android zijn er API’s voor vrijwel alles, zoals sharing, accounts en contacts. Met intents kan een app aangeven dat ze een bepaalde actie af kunnen handelen. Zo kun je zelf kiezen welke browser de ‘http’-intent af moet vangen. Of met welke applicatie je foto’s wilt maken. Of dat je je bijlagen wilt openen met Google Drive. Verder ben je op Android vrij om je eigen launcher of thema’s te installeren, terwijl dit op iOS niet mogelijk is. Bovendien kun je bijvoorbeeld je eigen on-screen toetsenbord installeren als je die van Android niet waardeert.
  In dezelfde categorie, maar wellicht niet geheel de schuld van Apple: ik heb het idee dat Apple-gebruikers af en toe tegen beperkingen aanlopen die door providers op het apparaat zijn gezet. Zo was tethering of FaceTime op Apple-apparaten niet altijd mogelijk omdat het netwerk kennelijk aangaf hier geen trek in te hebben. Ik heb geen beeld of dit ook bij Android-apparaten gebeurde, maar ik ben hier nog nooit tegenaan gelopen, ook niet met stock firmware. Wellicht komt dit door de populariteit van de iPhone, maar het geeft in elk geval wel een mate van overlevering aan anderen aan. Dat iets iets dat mij tegenstaat.
 4. Android is open source
  Hoewel dit niet écht uitmaakt, is Android open source. Dat betekent dat er veel ROMs en mods zijn die je eenvoudig op je apparaat kunt installeren. Hoewel Apple-gebruikers zullen zeggen dat dit op iOS grotendeels geen probleem is, kun je hierdoor eenvoudig bloatware-vrije ROMs installeren, ROMs met diepergaande veranderingen op je toestel zetten of profiteren van updates die de producent niet meer doorvoert. Met name het idee dat Android een open platform is geeft me meer gemoedsrust. Ik ben niet overgeleverd aan Android of de fabrikant die mijn apparaat niet meer wil ondersteunen; er zijn genoeg andere gebruikers die door blijven ontwikkelen. Zo draai ik inmiddels al Jelly Bean op mijn tablet. Oh, en Google vindt het niet heel erg.
 5. De Google Play Store is vrijer
  Het is een feit dat de Play Store een stuk opener is: de barrière voor ontwikkelaars om te beginnen met ontwikkelen voor Android is kleiner dan voor op iOS ($75 kleiner) en er is geen moderatie op applicaties. Dat heeft natuurlijk zowel voor- als nadelen. Zo zitten er heel veel slechte applicaties in de Play Store en maken virussen een grotere kans om erin terecht te komen. Toch denk ik dat Google het beter doet dan Apple: applicaties geven op welke permissies ze vereisen en ik ben dus niet overgeleverd aan de Apple-reviewers (die het misschien niet erg vinden dat ik mijn adresboek ga delen). Daarnaast lees ik heel vaak dat applicaties worden tegengehouden door Apple ‘omdat het ze niet zint’.
  Verder heb je in de Play Store de mogelijkheid om je geld terug te vragen als een app je binnen 15 minuten niet bevalt; de App Store heeft geen refund policy. Apps in de Play Store zijn ook vaker gratis en voorzien van advertenties, terwijl in de App Store veel minder gratis applicaties te vinden zijn. Voor ontwikkelaars is het cultuurverschil verschrikkelijk, maar voor de gebruiker is het eigenlijk wel fijn.
  Had ik trouwens al gezegd dat je (zonder jailbreak) applicaties kunt installeren buiten de Play Store om? Er zijn zelfs alternatieve stores.
 6. Geen iTunes
  Het meest principiële punt uit deze hele lijst: iTunes. Ik vind het belachelijk dat je muziek en dergelijke op je apparaat moet zetten met een speciale applicatie. Oh, en verbinden met de iTunes van iemand anders gaat ‘m echt niet worden. Ik heb van velen verhalen gehoord dat het de iDinges per ongeluk leeggooit of dat de applicatie om de haverklap crasht. Bovendien is het erg moeilijk om buiten iTunes om te werken. Op Android mág je synchroniseren met de Play Store, zodat al je apps via de ‘cloud’ terugkomen op je Android-toestel, maar het hoeft niet. Als je de Play Store al gebruikt.
 7. Betere ondersteuning voor multi-tasking en notificaties
  Vanaf het begin waren de Android-notificaties niet-opdringerig, maar netjes in een menu dat altijd aanwezig is, weggestopt. In mijn ogen veel beter dan de popups die iOS altijd gekend heeft. Pas sinds (relatief) kort heeft iOS een notificatiesysteem zoals Android. Desalniettemin blijft Google het notificatiesysteem bijwerken. Sinds Android 3.0 (Honeycomb) is er een balk aan de onderkant van het scherm waar altijd je notificaties verschijnen (en blijven wél zichtbaar totdat je ze leest) en in Jelly Bean is dit nog verder uitgebreid. Multi-tasking op een iOS-apparaat is momenteel suboptimaal (applicaties mogen i.h.a. niet in de achtergrond draaien), voornamelijk omdat Apple bang is dat de batterijduur daaronder gaat lijden. Op moderne apparaten zou dat niets uit mogen maken.
 8. De beeldverhouding is fijner voor films
  Apple koos voor de iPad een 4:3-beeldverhouding, maar de rest van de wereld is overgestapt op 16:9 of 16:10. Het belangrijkste gevolg hiervan is dat het kijken van films en YouTube-videos op het gemiddelde Android-tablet beter werkt. Voor apps verschillen de meningen: sommigen vinden die beeldverhouding voor alles behalve films bagger. Als je de twee apparaten naast elkaar legt is dat misschien zo, maar ik heb in het afgelopen jaar me nog nooit geërgerd aan rare verhoudingen in apps of ongebruikte ruimte in websites.
 9. Je kunt zelf kiezen wat voor tablet je wilt
  Een andere developer-hel: er zijn veel verschillende tablets. Je moet als ontwikkelaar heel goed rekening houden met onderlinge verschillen tussen apparaten. Als gebruiker biedt het echter als voordeel dat je behoorlijk kunt gaan shoppen: wil je een duurdere krachtige 10.1″ tablet of liever een kleine Nexus 7? Of kies je toch voor de Kruidvat-aanbieding? Jij bent aan zet.
  Grote voordeel hiervan is dat er weinig sprake is van vendor lock-in. Je kunt je nieuwe tablet of telefoon gewoon van een andere fabrikant kopen en je data synchroniseert meteen mee. Bovendien kun je bij Google eenvoudig al je data exporteren naar open standaarden. Nadeel is wel dat er ook slechte apparaten op de markt zijn, die je niet de échte Android-experience laten beleven.
 10. Zoveel beter is de iPad nou ook weer niet
  Van anderen hoor ik ongeveer drie redenen om een iPad te kopen: (1) het heeft betere en meer tablet-apps, (2) het is eenvoudiger in gebruik en (3) het heeft een Retina-display. Het feit is dat ik geen app mis op mijn Android-tablet: veel apps hebben tegenwoordig een tablet-variant en de meeste andere applicaties schalen goed mee. Alles dat ik wil doen, kan ik doen. Het wordt soms een beetje raar, zoals met de Twitter-app, maar gelukkig zijn er applicaties die dat dubbel en dwars goedmaken. Het eenvoudiger in gebruik zijn kan ik niet bevestigen noch ontkennen, maar ik heb als informaticus niet zoveel problemen met zelf dingen uitzoeken. Het Retina-display is misschien geweldig, maar dat was er een jaar geleden nog niet en ik mís het niet. Verder zijn de hardware en performance van de nieuwe iPad grotendeels vergelijkbaar met die van (recente) Android-tablets (hoewel de iPad nog steeds voorop lijkt te lopen).
 11. Bonus: meer aansluitingen en ondersteuning voor veel randapparatuur
  Een reden die ik zelf graag had willen toevoegen, maar helaas het onderspit heeft gedolven in mijn keuze voor een tablet is connectivity. De iPad heeft zijn eigen niet-USB-connector (en dat gaat problemen opleveren), geen Micro-SD-slot, geen mogelijkheid voor een extern toetsenbord dat de batterijlevensduur uitbreidt en geen micro-HDMI-aansluiting. En probeer maar eens andere randapparatuur aan te sluiten. Je bent overgeleverd aan Apple voor al je randapparatuur. Nou heb ik een tablet die ook een eigen connector, geen micro-SD-slot en geen micro-HDMI-aansluiting heeft, dus dit punt is alleen een bonus.

Uiteindelijk is het kiezen tussen tablets een kwestie van smaak. Kies je voor een ‘shiny’ nieuwe iPad met Retina-display, of ga je toch liever voor een apparaat dat meer features heeft, maar minder cool is? Misschien heb je al een iPhone, een iMac en een iPod en is de stap naar een iPad een stuk kleiner; als blije Android-gebruiker kies je misschien sneller voor een Android-tablet. Hopelijk helpt bovenstaande lijst je met je keuze.

Als je wilt reageren, dan kun je dat hieronder doen. Houd je wel een beetje in met je fanboy-isme ;-).

2 reacties
 1. Martijn says:

  De cultuur van “wij van wc eend adviseren wc eend” bevalt me niet.
  Ik heb nog nooit iets van Apple gekocht, maar er wel regelmatig mee gespeeld, en wat bovenstaande eigenlijk al duidelijk weergeeft is dat de afwerking mooi is maar de werking beperkt t.o.v. Android in veel zaken.
  Het product is overated, kijk bij de pc’s van Apple wat je krijgt en wat het kost (eigenlijk arrogant dat je het durft te vragen)
  Zelf heb ik als telefoon een Sony Experia Z2, en daarvoor verschillende apparaten uit de Galaxy S serie gehad, maar ik zal met het huidige Android niet snel overstappen, want het biedt alles wat je maar wil.
  En daar komt bij dat als je bij Apple naar het logo kijkt dan weet je eigenlijk al genoeg. (er mist een stukje) 🙂

  Reageer
 2. rob says:

  Jouw uitleg is even onduidelijk als het Android besturingssysteem. Ik heb nog een Iphone4 en die werkt nog steeds als een droom. Als ik bij vrienden ga rondhoren zit de gemiddelde aankoop met een verhouding 3 op 1. Als je dan even een optelsom maakt zit je met Apple op het einde van de rit goedkoper, en dan heb ik nog niet over de restwaarde.

  Reageer

Laat een reactie achter

Wil je meedoen met de discussie? Je bent vrij om een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *